tsouxtres

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Βάλτε ξανά τα όσπρια στη διατροφή σας


Τα όσπρια παλαιότερα, αλλά και αρκετά χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αποτελούσαν την κύρια σχεδόν τροφή του πληθυσμού της χώρας μας αφού όπως όλοι θυμόμαστε η φασολάδα ήταν το εθνικό μας φαγητό. Δυστυχώς όμως με την πάροδο του χρόνου οι περισσότεροι Έλληνες διέπραξαν ένα ολέθριο διατροφικό λάθος και …πέταξαν τα όσπρια από το διαιτολόγιό τους.

Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, και το λαθούρι. Όλα τους έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / 100 γραμ. περίπου), αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με άλλες πρωτεΐνες ζωικής ή φυτικής προέλευσης, καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, με αποτέλεσμα να συστήνονται σε υπερτασικούς ασθενείς. 
Όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου. Επίσης, τα φασόλια μαυρομάτικα και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου αλλά είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), β-καροτένιο (π.χ. καρότο) και μηλικό οξύ (π.χ. λευκό κρασί) για την καλύτερη απορρόφησή του.  Επίσης περιέχουν φυλλικό οξύ που είναι σημαντικό για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

πηγή : zougla.gr