tsouxtres

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Το Κόκκινο, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Άγιος Βασίλης!


Η λέξη Κόκκινο είναι η νεότερη αρχαία ονομασία του ομώνυμου χρώματος και οφείλεται στους κόκκους του πρίνου, του φυτού από το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή. Η βιοτεχνική αυτή λέξη με την πάροδο του χρόνου εδραιώθηκε ώστε κυριαρχεί στη δήλωση αυτού του χρώματος. Έτσι λοιπόν, στην ελληνική μετάφραση της παραμυθικής ηρωίδας με την κόκκινη σκούφια και την κόκκινη μπέρτα, το όνομά της μεταφράστηκε σαν Κοκκινοσκουφίτσα και όχι ως Ερυθροσκουφίτσα ή Φοινοσκουφίτσα ή ό,τι άλλο.

Γιατί άραγε η παραμυθολπασία έντυσε το κοριτσάκι αυτό στα κατακόκκινα;

Έτσι στην τύχη;

Όχι φυσικά! Το χρώμα με το οποίο ήταν τυλιγμένη η μικρή είναι συγκεκριμένο και απαραίτητο για την μυστικιστική εξέλιξη του παραμυθιού, ώστε ταυτίζεται μαζί της τόσο που την επονομάζει και αγνοούμε το πραγματικό της όνομα.

Τα κλασικά (τουλάχιστον) παραμύθια, βρίθουν μυστικισμού και συμβολισμών, και φυσικά σε κάποια από αυτά πρωτοστατούν ταχρωματικά σύμβολα. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τον αποσυμβολισμό των παραμυθιών, όπως ο Roy Wilkinson, και ηΚοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα τους παραμύθια. Το ότι η περιπέτεια της κοπελίτσας με τον κόκκινο σκούφο είναι ένα από τα δυνατά κομμάτια του είδους φαίνεται άμεσα από το περιεχόμενο του καλαθιού της που προσκομίζει προς την άρρωστη γιαγιά της, Αρτοσκευάσματα καικόκκινο κρασί. Τα δυο βασικά συστατικά της Θείας Κοινωνίας. Άρτος και κρασί, πάντα κόκκινο, που συμβολίζει το αίμα, τον βασικό χυλό της ανθρώπινης επίγειας ζωής.

Από τις Βάκχες του Ευριπίδη, με κορύφωση στο Χριστιανικό Θείο Δράμα, έως το καλαθάκι της Κοκκινοσκουφίτσας, τα δυο αυτά στοιχεία συμβολίζουν την πυροδότηση για την εξελικτική εσωτερική πορεία, όπου σημαντικό ρόλο παίζει και το αιμάτινο χρώμα του οίνου. Κόκκινο! Όπως το επανωφόρι και ο σκούφος της περιπλανώμενης στο δάσος μικρής. Τον ίδιο περίπου ρόλο, πιο κοσμικό όμως στην περίπτωση αυτή, παίζουν και τα ρούχα του Άη Βασίλη.

Όμως για τους δυο προαναφερθέντες ήρωες, καθώς και για άλλα παραμύθια με χρώματα, θα «συνομιλήσουμε» την επόμενη φορά, αφού οι νύχτες των ημερών αυτών το καλούν.

Εορταστικές νύχτες. Νύχτες για οικογενειακές συγκεντρώσεις, γεμάτες θαλπωρή, αφηγήσεις και παραμύθια.


πηγή: xromata.com