tsouxtres

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί πρέπει να φάμε γεμιστή γαλοπούλα

Ελάχιστες από εμάς αύριο το βράδυ και μεθαύριο το μεσημέρι θα καθίσουμε σε τραπέζι που ένα από τα γεύματα δεν θα είναι μια γεμιστή γαλοπούλα. Και ενώ το συγκεκριμένο φαγητό το έχουμε συνδέσει με τις γιορτές αν γνωρίζαμε τη θρεπτική και διατροφική του αξία θα το μαγειρεύαμε περισσότερες από μία φορές το χρόνο.



Πιο συγκεκριμένα, η γαλοπούλα ανήκει στα λεγόμενα «λευκά» κρέατα και έχει πολύ μικρή θερμιδική αξία (τα 100 γρ. έχουν μόλις 187 θερμίδες), ενώ, ταυτόχρονα είναι πολύ θρεπτική. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών της ομάδας Β. Επίσης, περιέχει σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο και ψευδάργυρο.  «Ένα άλλο σημαντικό συστατικό που περιέχει η γαλοπούλα είναι η τρυπτοφάνη» τονίζει η διαιτολόγος-διατροφλόγος κ. Πελαγία Σεβαστιανού σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο dietup.gr , για να εξηγήσει: «πρόκειται για ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή μιας ορμόνης, της σεροτονίνης, γνωστή για το αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας που προκαλεί στον οργανισμό».
Θρεπτική είναι και η γέμιση της γαλοπούλας σε όλες τις παραλλαγές, έχει σαν βασικό συστατικό το ρύζι που αποτελείται κυρίως από απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό μας. Ειδικότερα, αν το ρύζι είναι αναποφλοίωτο μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο, σελήνιο  και μαγνήσιο. Για να κάνετε ακόμα πιο θρεπτικό το γεύμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με πλιγούρι. Δύο άλλα βασικά συστατικά της γέμισης είναι τα κάστανα και οι σταφίδες. Τα κάστανα αποτελούνται από υδατάνθρακες, άμυλο, πρωτεΐνες και νερό. Περιέχουν και αυτά βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμίνη C  που βοηθά στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Από την άλλη, οι σταφίδες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των φλεγμονών και την ανακοπή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθούμε στον κουκουναρόσπορο, ο οποίος είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
Πολλές συνταγές για την γέμιση της γαλοπούλας περιλαμβάνουν και ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (αυξάνουν την εγκεφαλική ισχύ, ευνοούν την οστική ανάπτυξη και προστατεύουν την καρδιά), βιταμίνη Ε (προστατεύει από την γήρανση, την αρτηριοσκλήρυνση και ευνοεί την αναπαραγωγή), φυτικές ίνες και φυτοστερόλες (επιδρούν θετικά στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης, και κατά συνέπεια, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, και, βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη) . Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου (δομικό υλικό των οστών).
Τα καρύδια είναι καλές πηγές φυτοστερολών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φωσφόρο καθώς και βιταμίνη Ε.
Καλή σας όρεξη λοιπόν και χωρίς καμία τύψη.

πηγή : zougla.gr