tsouxtres

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η τέχνη του διαλόγου στις συντροφικές κόντρες

Είναι πολύ ρομαντικό, αλλά καθόλου αληθινό, το παραμύθι για κοινή ζωή ανέφελη, ήρεμη, χωρίς διαφορές. Η διαφορετικότητά μας στον βαθμό ωριμότητας, στους χρόνους, τους ρυθμούς αλλά και στις επιθυμίες , κάποια στιγμή θα φέρει στην επιφάνεια διαφορές, θα προκαλέσει θυμούς, λύπη και απογοήτευση.
Είναι σημαντικό για μια σχέση να ξέρουμε από την αρχή ότι:
  • Οι κόντρες, οι συγκρούσεις, είναι ωφέλιμες και εκπαιδευτικές και για τους δυο ,αν οδηγούν σε διάλογο.
      • Ο διάλογος θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, αν γίνει σε συνθήκες θυμού και έντασης.


  • Είναι απαραίτητο να ακούμε προσεκτικά τι λέει ο άλλος και όχι να ερμηνεύουμε, όπως γίνεται συνήθως, τα λόγια του. Αφήστε τον να ολοκληρώσει τη σκέψη και τα επιχειρήματά του και μην το διακόπτετε για να συμπληρώσετε τις προτάσεις του με δικές σας σκέψεις. 
  • Εκφράζουμε άφοβα και με ακρίβεια τα συναισθήματά μας, με τη βεβαιότητα ότι ο άλλος είναι καλοπροαίρετος δέκτης. Ο φόβος και η ανασφάλεια ότι θα δυσαρεστήσουμε κάποιον , ότι δεν θα μας κατανοήσει, μας οδηγεί πολλές φορές σε απόκρυψη των συναισθημάτων, μέχρι να γίνουν μόνιμα ανυπόφορα και να πολώσουν τη σχέση, ίσως οριστικά και αμετάκλητα.
  • Οι υπερβολικές απαιτήσεις για την ωριμότητα του άλλου είναι εξωπραγματικές και οδηγούν κάθε σύγκρουση σε μια δυσάρεστη έκπληξη.
  • Οι επιτυχημένες σχέσεις δεν χρειάζονται την παραίτηση ή το συμβιβασμό με την κόντρα παρά μόνο διάλογο με καλή θέληση και ακέραια τα θετικά συναισθήματα.
  • Η προκατάληψη ότι δεν θα προκύψει τίποτε καλό από τον διάλογο θα οδηγήσει σε αισθήματα φόβου άρα ο τρόπος δεν θα είναι θετικός αλλά γεμάτος δυσπιστία, καχυποψία. Ενα τέτοιο συναίσθημα εκπέμπεται αόρατα, κάνοντας βαριά την ατμόσφαιρα της επικοινωνίας, μειώνει τις προσδοκίες και οδηγεί ακριβώς εκεί που φοβόμαστε: στην αποτυχία του διαλόγου.
• Είναι λάθος να του χρεώνετε τα δικά σας συναισθήματα λύπης, θυμού, απογοήτευσης. Αναγνωρίστε τα ως δικά σας, επειδή εκπορεύονται πιο πολύ από τον τρόπο ανατροφής, τις αντιλήψεις σας για τις σχέσεις, τις δικές σας προσδοκίες και όχι από τη συμπεριφορά του συντρόφου.
πηγή : healthier world