Θρεπτική είναι και η γέμιση της γαλοπούλας σε όλες τις παραλλαγές, έχει σαν βασικό συστατικό το ρύζι που αποτελείται κυρίως από απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό μας. Ειδικότερα, αν το ρύζι είναι αναποφλοίωτο μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο. Για να κάνετε ακόμα πιο θρεπτικό το γεύμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με πλιγούρι. Δύο άλλα βασικά συστατικά της γέμισης είναι τα κάστανα και οι σταφίδες. Τα κάστανα αποτελούνται από υδατάνθρακες, άμυλο, πρωτεΐνες και νερό. Περιέχουν και αυτά βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμίνη C που βοηθά στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Από την άλλη, οι σταφίδες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των φλεγμονών και την ανακοπή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Πολλές συνταγές για την γέμιση της γαλοπούλας περιλαμβάνουν και ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (αυξάνουν την εγκεφαλική ισχύ, ευνοούν την οστική ανάπτυξη και προστατεύουν την καρδιά), βιταμίνη Ε (προστατεύει από την γήρανση, την αρτηριοσκλήρυνση και ευνοεί την αναπαραγωγή), φυτικές ίνες και φυτοστερόλες (επιδρούν θετικά στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης, και κατά συνέπεια, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, και, βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη) . Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου (δομικό υλικό των οστών).
Τα καρύδια είναι καλές πηγές φυτοστερολών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φωσφόρο καθώς και βιταμίνη Ε.
Καλή σας όρεξη λοιπόν και χωρίς καμία τύψη.
πηγή : zougla.gr