tsouxtres

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι

Υλικά
  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 3 ½ - 4 κιλά με τα εντόσθιά της
  • 2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
  • 10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 ml κρασί ροζέ ή λευκό
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • ½ φλ. τσαγιού ρύζι βρασμένο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 3 κουτ. σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.

Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό.

Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, για 20’ και κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα και ανακατεύετε καλά.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά.

Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.

Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4½ ώρες, ανάλογα με το βάρος της.

Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τη σερβίρετε με τη γέμισή της.


Chef ' s Tip

Καρφώστε στο στήθος της γαλοπούλας μερικές φέτες μπέικον-θα δώσουν νοστιμιά και θα την κάνουν πιο τρυφερή।

Πηγή: teleiosgamosgr/hot-stuff/syntages-mageirikhs/