Είναι άραγε σήμερα το διαδίκτυο ο σύγχρονος ψυχαναλυτής, όπου ο καθένας μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, να εκφράσει τις πιο βαθιές και ενοχικές του φαντασιώσεις χωρίς συνέπειες αλλά και χωρίς οικονομικό κόστος;
Ναι, το διαδίκτυο αφ’ ενός έχει αυτόν τον ρόλο, ενώ αφ’ αφετέρου δίνει στους χρήστες του την «εξουσία», ώστε με ένα απλό πάτημα του πλήκτρου να μπορούν να δίνουν εντολές, να κάνουν διάφορες εργασίες, να κερδίζουν χρήματα, να περιγράφουν ιδέες, να κρίνουν, να καταδικάζουν και να γίνονται όλοι «κυρίαρχοι» αυτού του κυβερνοχώρου με την έπαρση που συνήθως διακρίνει τους έχοντας.
Γιατί όμως τα άτομα αυτά επιλέγουν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας και επαφής;
Γιατί:
• στο διαδίκτυο μπορούν να εκφράσουν τις πιο ακραίες τους φαντασιώσεις και μετά να ξαναγυρίσουν στην πραγματική τους ζωή με το πάτημα ενός πλήκτρου.
• μπορούν να υποδύονται ρόλους χωρίς να κινδυνεύουν να κριθούν από τον απέναντι τους.
• μπορούν να εξιδανικεύουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, τις ικανότητες, χωρίς τον κίνδυνο της αμφισβήτησης.
• στην εικονική ζωή όλα μοιάζουν όλα ιδανικά, γίνονται γρήγορα, μυστικά χωρίς καμιά επώδυνη επιπλοκή, όπως συμβαίνει στις πραγματικές σχέσεις.
• ακόμα και οι πιο φοβικοί, συνεσταλμένοι ή άτομα με φυσική αναπηρία, μπορούν να γίνουν ελκυστικά και ποθητά μέσα από μια τέτοια διαδικασία.
• η επιθυμία στο διαδίκτυο δεν έχει ηθικούς φραγμούς, γιατί οι συνομιλητές είναι ήδη συνένοχοι στην απουσία προσχημάτων και κανόνων, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην αληθινή ζωή.
• τέλος, ενώ παλαιότερα τις φαντασιώσεις τους τις βίωναν μόνον οι προνομιούχοι, σήμερα μπορεί να τις ζήσει ο καθένας, έστω και για λίγο, έστω και οπτικοποιημένα.
• Τόσο οι έγγαμοι, όσο και οι άγαμοι, με μακροχρόνια σχέση, θεωρούν ότι το διαδικτυακό σεξ, βοηθά στ βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής, αλλά και γενικότερα της σχέσης τους με το σύντροφο τους παρ’ όλο που οι παντρεμένοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το θεωρούν σαν ένα είδος απιστίας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει και καταδεικνύει, ακόμα και σήμερα την ύπαρξη ταμπού, είναι το μεγάλο ποσοστό των ανδρών(43%)οι οποίοι πολύ συχνά αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας μέσα στο διαδίκτυο, ενώ άλλα θέματα υγείας σπάνια. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων(93%) δεν επιλέγει να αγοράσει φάρμακα από το διαδίκτυο σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο.
Είναι σίγουρο ότι για τις φαντασιώσεις μας δεν φταίνε ούτε οι μηχανές ούτε η εξέλιξη. Αυτές προϋπήρχαν, απλώς η διαδικασία πρόσβασης γίνεται πιο εύκολη, σχεδόν από όλους. Οι υπολογιστές σήμερα έχουν γίνει αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων χρηστών και είναι πλέον μεσολαβητές της επαφής του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να αντλήσει είναι πολλές και σημαντικές για να τις αφομοιώσει, με αποτέλεσμα να γίνεται μια υπερκατανάλωση η οποία οδηγεί στο άγχος και την κόπωση όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη βουλιμία.
Η εικονική πραγματικότητα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σωματική αίσθηση. Δεν είναι αρκετό να βλέπουμε το μήλο, θα πρέπει και να μπορούμε να το γευτούμε και μόνο, οι πραγματικοί σύντροφοι είναι αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν τη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση.
Το παραπάνω editorial υπογράφει ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
πηγή : zougla.gr