tsouxtres

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Φασκόμηλο

Ιδιότητες
Το φασκόμηλο διαθέτει πολλές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιατρική όπως αντιβακτηριακές, στυπτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές, αντισηπτικές και καρδιοτονωτικές. Ανακουφίζει σε περιπτώσεις νευραλγιών, γαστρίτιδας, άσθματος, βρογχίτιδα, κρυολογήματος, διάρροιας και πονοκεφάλων. Ως αφέψημα (εξωτερική χρήση) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της στοματίτιδας, της φαρυγγίτιδας, των αφθών, της δερματίτιδας και των εκζεμάτων. Με τα φρέσκα φύλλα του αντιμετωπίζονται επίσης τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, αρκεί να τρίψει κανείς με αυτά το πονεμένο μέρος. Εκτός από την ιατρική, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, ενώ παράγει και εκλεκτής ποιότητας μέλι.


 
Στην κουζίνα
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική για να αρωματίσει διάφορους ζωμούς και σάλτσες, όπως επίσης και λάδι και ξίδι. Επιπλέον η γεύση του συνδυάζεται άψογα με κρέας, και ειδικά με πουλερικά, αλλά και ψάρι.

Αφέψημα
Βράζετε μία κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε ένα φλιτζάνι νερό, σουρώνετε το μείγμα και το πίνετε ζεστό ή κρύο. Σε περίπτωση υπερέντασης ή δυσμηνόρροιας συνιστάται αφέψημα από δυο κουταλιές του γλυκού φασκόμηλου και μισή κουταλιά βασιλικού.

Πως θα το διατηρήσετε
Κόβετε τα φύλλα του φασκόμηλου και τα ξηραίνετε σε σκιερό μέρος. Τα φυλάτε σε γυάλινα βάζα κλεισμένα καλά και προστατευμένα από το φως και την υγρασία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις ανθισμένες κορυφές του. Μην ξεχνάτε όμως ότι το φασκόμηλο διατηρείται το πολύ μέχρι 18 μήνες.

Αντενδείξεις
Το φασκόμηλο δεν συνιστάται στις γυναίκες που θηλάζουν καθώς πικραίνει το γάλα. Σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι ελαφριά δηλητηρίαση, συμπτώματα που οφείλονται στην ουσία «θουγιόνη» που περιέχει. Επίσης, δεν πρέπει να πίνεται το αιθέριο έλαιο που παράγεται από το φυτό, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό.

πηγή : Της Κατερίνας Παπαγεωργίου