tsouxtres

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα με σοκολάτα και δαμάσκηνα

Υλικά (για 16 μερίδες)
200 γρ κουβερτούρα
320 γρ βούτυρο τεμαχισμένο σε θερμοκρασία δωματίου
440 γρ ζάχαρη μαύρη
1 γεμάτο κουτ γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ γλ γαρίφαλο σκόνη
1 κουτ γλ μοσχοκάρυδο
8 αυγά (μεσαίου μεγέθους)
320 γρ αμύγδαλα λευκά και αλεσμένα σε σκόνη
140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κουτ γλ μπέκιν
300 γρ δαμάσκηνα ξερά κομμένα στα 2
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα



Λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύουμε και αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας τη μαύρη ζάχαρη, τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρδο), τα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα), την αμυγδαλόσκονη και στο τέλος το αλεύρι με το μπέκιν. Ανακατεύουμε καλά με τη κουτάλα και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30  εκ και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε την πίτα για 30 λετπά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει μέσα στο ταψί, την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη.

πηγή: Γλυκές ιστορίες, Τεύχος: Δεκ 2010 -Ιαν 2011